Sağlık

Kafamda Şişlik Var Dokununca Acıyor Neden Olur?

Eğer kafanızda bir şişlik fark ederseniz ve bu şişlik dokunduğunuzda ağrı yapıyorsa, bunun birkaç farklı nedeni olabilir. Kafa derisinde meydana gelen şişlikler genellikle bir kist ya da bir yaralanma sonucu oluşabilir. Bu tür bir durumda ne yapmanız gerektiğini anlamak önemlidir.

Kafanızda şişlik ve ağrı hissediyorsanız, ilk adım olarak şişliğin boyutunu, şeklini ve ağrının şiddetini gözlemlemek olmalıdır. Şişlik, genellikle bir çarpmadan kaynaklanıyorsa, soğuk kompres uygulamak şişliği ve ağrıyı hafifletebilir. Ancak şişlik, birkaç gün içinde kendiliğinden geçmiyorsa veya zamanla daha da kötüleşiyorsa, bir uzman bir doktora danışmak gerekir.

Kafamda Şişlik Var Dokununca Acıyor Neden Olur?

Kafa bölgesindeki şişlikler ve dokununca hissedilen acılar, genellikle farklı sağlık sorunundan kaynaklanabilir. Özellikle kafa travmaları sonrasında sıkça karşılaşılan bu belirtiler, genellikle doktor kontrolü gerektiren ciddi durumlar arasında yer alır.

Kafamda sislik var
Kafamda sislik var

Kafa derisi altında gelişen kistler de benzer şekilde, şişlik ve ağrıya neden olabilirler. Bu tür belirtilerle karşılaştığınızda, endişe ve kafa karışıklığı hissetmeniz oldukça doğaldır. Ancak unutmayın ki erken teşhis ve uygun tıbbi müdahale, bu tür problemlerin üstesinden gelmenizde büyük bir fark yaratabilir. Eğer başınızda anormal bir şişlik veya ağrı fark ederseniz, vakit kaybetmeden bir sağlık uzmanına başvurmanız önemlidir. Sağlığınızla ilgili endişelerinizi bir uzmanla paylaşarak, hem zihninizdeki soru işaretlerini giderebilir hem de gereken tedaviye hızlıca başlayabilirsiniz.

Travma

Kafa arkasında travma yaşamak, kazalar, düşmeler veya spor yaralanmaları sonucu olabilir. Bu durum, şişlik ve ağrı gibi belirtilere neden olabilir.

Enfeksiyon

Bakteri, virüs veya mantar kaynaklı bir enfeksiyon, kafa arkasında şişlik, ağrı ve ateşe yol açabilir.

Kanser

Kafa arkasında bulunan bir tümör, ister iyi huylu ister kötü huylu olsun, şişlik ve ağrıya neden olabilir.

Baş Ağrısı

Baş ağrıları kafa arkasında şişlik yapabilir. Stres, migren ve uykusuzluk baş ağrısına yol açan yaygın sebeplerdendir.

Alerji

Alerjik reaksiyonlar da kafa arkasında şişliğe sebep olabilir. Alerjenler arasında toz, polen ve hayvan tüyleri bulunur.

İlaçlar

Kortikosteroidler, kemoterapi ilaçları ve kan incelticiler gibi bazı ilaçlar, kafa arkasında şişlik oluşturabilir.

Kafada Kemik Gibi Sert Şişlik

Eğer kafanda kemik gibi sert bir şişlik fark ettiysen, bu genellikle başını sert bir yere çarpman sonucu oluşmuş olabilir. Ama unutma, bu şişliğin tek sebebi bu olmayabilir. Farklı sağlık sorunları da benzer belirtiler gösterebilir. Böyle bir durumla karşılaştığında, en iyisi hiç vakit kaybetmeden bir doktora muayne olmak. Doktorun durumunu değerlendirip, gereken testleri yaparak ne yapman gerektiğini söyleyecek. Erken müdahale ile belki de daha ciddi sorunların önüne geçmiş olursun.

Ense İle Kafa Arkasında Şişlik

Kafa arkasında bir şişlik varsa ve darbe aldıysanız, bu basit bir yaralanma olabilir; ancak görme kaybı, bulanık konuşma, anlaşılmaz kelimeler, anlama güçlüğü ve sürekli kusma gibi belirtiler varsa, durum ciddi olabilir. Böyle bir durumda, hemen bir nöroloji uzmanına görünmelisiniz. Belirtiler yoksa, sorun bir enfeksiyon veya sivilce olabilir.

Kafadaki Şişlik İçin Hangi Doktora Gidilir?

  • Kafada beliren ve nedeni bilinmeyen bir şişlik fark ettiğinizde, ilk olarak bir nöroloji uzmanına(1) muayne olmanız önerilmektedir. Bu uzmanlar, beyin ve sinir sistemi ile ilgili sorunları değerlendirip, doğru teşhisi koyabilirler.

Kafadaki Şişlik İçin Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?

  • Şişlik eğer geçmiyorsa ve özellikle ağrıya neden oluyorsa, bu durumu hafife almadan en kısa sürede bir doktor ziyareti planlamak önemlidir.
  • Ayrıca şişliğin boyutunda artış, şekil değişikliği veya renk değişikliği gibi belirtiler gözlemliyorsanız, bu durumlar acil bir değerlendirmeyi gerektirebilir.
  • Baş dönmesi, görme bozuklukları, konuşma güçlüğü gibi ek semptomlar da varsa, bu belirtiler ciddi bir sorunun işareti olabilir ve derhal tıbbi müdahale gerektirir.

GNC Bilgi

GNCBilgi.com'un ilk ve yönetici yazarı olan GNC Bilgi adlı yazar, GNCBilgi.com içerisindeki tüm kategorilerde içerik oluşturmakla beraber tüm site yönetiminden sorumludur.GNCBilgi, birden fazla kategoride doğru, tarafsız ve nesnel bilgiyi son ziyaretçiye ulaştırabilmek için çaba sarf eder. GNCBilgi'nin ilk ve tüm yetkiye sahip olan GNC Bilgi adlı yazarıysa GNCBilgi.com içerisindeki tüm kategorilerde en nesnel, özgün ve doğru bilgiyi aktarmakla görevlidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu