Çoçuk

Çocukları Bulaşıcı Hastalıklardan Koruma Yöntemleri Nelerdir?

Çocukları Bulaşıcı Hastalıklardan Koruma Yöntemleri Nelerdir? Çocuklara hijyenik alışkanlıkları öğretmek, içlerindeki bulaşıcı hastalıkları önlemek için bir zorunluluktur. İşte çocuklarınızı bulaşıcı hastalıklardan korumak için geliştirebileceğiniz bazı yaygın alışkanlıklar.
Çocuklar bulaşıcı hastalıklara yatkındır ve onları tüm hastalıklardan korumak imkansızdır. Bulaşıcı hastalıklara vücuda çeşitli yollarla giren virüsler, bakteriler ve diğer birçok mikroorganizma neden olabilir. Daha sonra bu hastalıklar bir kişiden diğerine kolayca geçebilir. Ancak çocuklarınıza sağlıklı alışkanlıklar öğretebilir ve birkaç yolu izleyerek bağışıklıklarını artırabilirsiniz, bu da çocuklarınızda enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Çocuklarınıza Elleri Yıkamanın Doğru Yolunu Öğretin

Çocuklarınızı bulaşıcı hastalıklardan korumanın en etkili yolu, onlara ellerini yıkamanın doğru yolunu öğretmektir. Önce ellerini ıslatmalarını, kalıp sabun veya sıvı el yıkama uygulamalarını, tüm yüzeyleri 15-20 saniye ovalamalarını, iyice durulamalarını ve ellerini kurulamalarını isteyin. Sabun yoksa ıslak el mendilleri veya jel dezenfektanları kullanın. Çocuklarınızın ellerini sadece yemekten önce ve sonra değil, aynı zamanda banyoyu kullandıktan sonra, öksürdükten veya hapşırdıktan, hayvanlara dokunduktan sonra ve evde birisi hasta ise daha sık yıkamasını sağlayın.

Çocuklarınıza Hapşırma ve Öksürme Kurallarını Öğretin

Mikroorganizmalar çok hızlı yayıldığı için hapşırırken veya öksürürken ağzınızı kapatmanız çok önemlidir. Çocuklarınıza, hapşırdıklarında, öksürdüklerinde ve hatta burnunu sümkünde mendil kullanmayı ve ağızlarını kapatmayı öğretin. Drenajın ellerine ulaşmaması için dokuları etkili bir şekilde tutmalarını gösterin. Ayrıca mendilleri çöp kutusuna atmalarını ve hemen ellerini yıkamalarını isteyin. Kağıt mendil yoksa, ağzı kapatmak için kollarınızı veya dirseklerinizi kullanın.

Çocukları Paylaşmanın Her Zaman Önem Vermediğinin Bilincinde Olun

Çocuklarınıza başka bir önemli mesaj iletmelisiniz paylaşmayın veya dokunmayın. Yastık, havlu, tuvalet malzemeleri, kaşık, çatal, pipet, bardak, tarak, diş fırçası, şapka veya diğer kişisel eşyaları diğer çocuklarla paylaşmamalıdırlar. Ayrıca, çocuklarınızın diğer çocukların dışkısına, kanına, idrarına veya diğer drenajlarına dokunmamaya dikkat etmesi gerekir. Ayrıca, mikroplar vücuda bu noktalardan girme eğiliminde olduğundan, çocuklarınızdan diğer çocukların gözlerine, burnuna veya ağzına dokunmamalarını istemelisiniz.

Çocuğunuzun Bağışıklığını Artırın

Aşılar, çocuklarınızı çeşitli bulaşıcı hastalıklardan korumaya ve hastalığın yayılmasını önlemeye yardımcı olur. Aşı takvimine göre çocuklarınızı aşılamaya başlamalısınız. Aşıları zamanında alın ve evde doğru aşı kayıtlarını tutun. Aşılar, hastalıklar için tedavi edilmekten daha ucuzdur. Ayrıca, yaygın hastalıkların erken fark edilmesi hastalığın yayılmasını önlemeye yardımcı olabileceğinden, semptomlara dikkat edin.

İyi Alışkanlıkları Evden Uygulayın

Bağışıklığı yüksek tutmak için, çocuklarınızda sağlıklı alışkanlıklar geliştirmeye evden başlamanız gerekir. Çocuklarınızın iyi dinlendiğinden ve sağlıklı beslendiğinden emin olun. Uygulamaya doğru hijyen günlük alışkanlıklar edin ve her aile üyesinin aynı şeyi yaptığından emin olun. En iyi yol, potansiyel mikropların yayılmasını mümkün olduğunca sınırlamaktır. Bunlar için atılan adımlar zor değildir, çok daha az zaman alır ve oldukça etkilidir. Dengeli beslenmek, geceleri yeterince uyumak ve her gün egzersiz yapmak çocuklarınızın bulaşıcı hastalıklarla savaşmasını kolaylaştıracaktır.
Aynı zamanda çocuklarınıza hijyen alışkanlıklarını izlemeyi öğretirken, aynı şeyi takip etmeli ve diğer aile üyelerinden de onları takip etmelerini istemelisiniz. Sadece çocuklar değil, siz ve diğer aile üyeleri bile ellerini etkili bir şekilde yıkamalı, öksürürken veya hapşırırken ağzı kapatmalı, yemek kaplarını ve diğer kişisel şeyleri paylaşmayı bırakmalı, aşıları zamanında yaptırmalı ve diğer iyi alışkanlıkları takip etmelidir. Sadece birkaç basit adımla çocuklarınızı birçok mikrop ve hastalıktan koruyabilirsiniz.

Çocuk Bakımında Hijyeni Teşvik Edecek Önlemler

Okulların yanı sıra çocuk bakım ortamlarında da hastalık riskini azaltmak için hijyeni teşvik eden belirli kriterler bulunmalıdır.
Her odada lavabo var mı yemek hazırlamak ve el yıkamak için ayrı ayrı lavabolar var mı?
Yiyecekler tuvalet ve alt değiştirme masalarından ayrı alanlarda mı tutuluyor?
Tuvaletler, lavabolar temiz mi? Çocuklar ve personel için hazır durumda mı? Her çocuğun kendi havlusunu kullanması ve başkalarıyla paylaşmaması için tek kullanımlık kağıt havlular kullanılıyor mu?
Bebeklerin ve küçük çocukların ağızlarına koyduğu oyuncaklar, başkaları onlarla oynamadan önce sterilize ediliyor mu?
Her günün sonunda tüm kapılar, dolap kulpları, çeşmeler, tuvalet ve çocuk bezi alanlarındaki tüm yüzeyler temizlenip dezenfekte ediliyor mu?
Tüm alt değiştirme masaları ve lazımlık sandalyeleri her kullanımdan sonra temizlenip dezenfekte ediliyor mu?
Personel ve diğer çocuklar, özellikle gribe karşı tam olarak aşılanmış mı?

Bu tür sorular aklınızın bir ucunda kalsın. Mutlaka size faydalı olacaktır. Çocuklarınızı bulaşıcı hastalıklardan koruyun. Sağlıklı ve mutlu günler dileriz.

GNC Bilgi

GNCBilgi.com'un ilk ve yönetici yazarı olan GNC Bilgi adlı yazar, GNCBilgi.com içerisindeki tüm kategorilerde içerik oluşturmakla beraber tüm site yönetiminden sorumludur.GNCBilgi, birden fazla kategoride doğru, tarafsız ve nesnel bilgiyi son ziyaretçiye ulaştırabilmek için çaba sarf eder. GNCBilgi'nin ilk ve tüm yetkiye sahip olan GNC Bilgi adlı yazarıysa GNCBilgi.com içerisindeki tüm kategorilerde en nesnel, özgün ve doğru bilgiyi aktarmakla görevlidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu