Sosyal Medya

Televizyon Satın Alınırken Dikkat Edilmesi Gereken Özellikler

Televizyon Satın Alınırken Dikkat Edilmesi Gereken Özellikler,Televizyon Özellikleri Karşılaştırma

Televizyon Alırken Dikkat Edimesi Gerekenler 

Tvlerde En hızlı gelişen ve şaşırtıcı şekilde Teknoloji eklenerek  yeniliklerle süslenen cihazlardan birisi olan televizyon, cep telefonundan sonra baktığımız ikinci ekran durumundadır. Tv değiştirmek ya da başka bir oda için yeni bir tv satın almak istiyorsanız; LED, LCD, Plazma, Ultra HD, Smart TV gibi bir çok kavram aklınızı karıştırabilir. Bu yazımızda, tv satın alırken dikkat etmeniz gereken tüm püf  noktaları mümkün olduğunca basit bir şekilde açıklamaya çalışacağız

Televizyon Özellikleri Karşılaştırma

Televizyon Özellikleri Karşılaştırma

Ekran Teknolojileri

  • LCD (Liquid Crystal Display) Ekranlar: LED ve Plazma ekranlara göre daha eski ve fiyat olarak da daha ucuz bir teknolojidir. Dik olmayan açılardan bakıldığında, LCD ekranların görüntü kalitesi diğer ekranlara göre daha düşük kalmaktadır. Enerji tüketimleri LED ekranlardan daha yüksek, Plazma ekranlardan ise daha düşük seviyededir.
  • LED (Light Emitting Diode) Ekranlar: LED ekranların LCD ekranlardan tek farkı, ışık kaynağı olarak CCFL (Cold Cathode Fluorescent Lamp, Floresan Lamba) yerine LED’lerin kullanılmasıdır. LED Ekranlar LCD ekranlarda göre daha iyi bir kontrast ve iyi bir görüntü oranına sahiptirler. Günümüzde Kullanılan Televizyonların arka panelinin tamamı LED’ler ile kaplı olan Full LED Televizyonlar kullanılmaktadır. Bunun öncesinde sadece kenarlarda LED Ekranlar  ışık bulunduran Edge LED TV Ekran modelleri kullanılmaktaydı. LED  Tv  ekranlar günümüzde en çok kullanılan ve tavsiye edilen ekran teknolojisidir.
  • Plazma Ekranlar: Plazma ekranların büyük kısmı, tüplü ekranların çalışma yapısı ile aynıdır. Fakat burada tek bir ayrıntı onların daha kaliteli görüntü vermesini sağlar. Yassı hafif bir yüzeyin üstüne milyonlarca cam kabarcığı matrisleyerek kaplama işlemi uygulanır ardından fosforla kaplanarak harika görüntüleri, siz kullanıcılarına sunar.

Görüntü Teknolojileri

  • HD Ready Televizyonlar: HD Ready televizyonlar 1280 x 720 piksel çözünürlüğe sahip olup, HD Ready Televizyonlar televizyonların üzerinde genellikle 720p etiketi bulunmaktadır.
  • Full HD Televizyonlar: 1920 x 1080 piksel ekran çözünürlüğüne sahip görüntüleri, saniyede en az 60 fotoğraf (60 Hz) ile sunabilme özelliğine sahiptir. Full HD Televizyonlarda genellikle 1080i (i = interlaced) ya da 1080p (p = progressive) etiketi bulunmaktadır. Full HD Televizyonlarda Progressive teknolojide görüntünün ekrana taranma süresi, interlaced teknolojiye göre 2 kat hızlıdır. Bu sebeple progressive teknolojide görüntüler daha akıcı sunulmaktadır.
  • 4K TV: 4096 x 2160 piksel çözünürlük ile birlikte, 4K Ekran içeriğin de kodlama şeklini standart hale getirmiş en son teknolojidir.
  • UHD (Ultra HD ya da UD) TV: Piyasada 4096 x 2160 piksel çözünürlüğe, 1.9:1 taraf oranına sahip UHD TV’ler bulunsa da, piyasada bulunan bir çok UHD TV 3840 x 2160 piksel çözünürlük ve 1.78:1 taraf oranında sahiptir.

Görüntü İyileştirme Teknolojileri

True Motion, Resolution +, Dinamik Gren Azaltıcı (DNR ya da MPEG Artefact Reduction), Perfect Natural Motion, Mega Dynamic Contrast, Perfect Pixel HD Engine gibi teknolojiler; görüntüyü yazılımsal olarak işleyerek daha net görüntü sunmayı amaçlamaktadır. Bu teknolojiler, genellikle aksiyon sahneleri gibi hareketli görüntülerde hayalet efekti gibi bozulmalara sebep olmaktadır. Bu sebeple, yukarıda bahsedilen görüntü iyileştirme özelliklerin mümkün oldugu kadar  televizyonun menü ayarlarından kapatılması tavsiye edilmektedir.

Televizyon Özellikleri

  • Smart TV: Akıllı TV olarak bilinmektedir. Smart TV  televizyonların içerdiği işletim sistemleri; film izleyebilme, müzik dinleyebilme, internete bağlanarak Youtube üzerinden video izleyebilme ve hatta bulundurduğu Netflix ,Puhu Tv gibi uygulamalar sayesinde direkt olarak internet üzerinden lisanslı film izleyebilme gibi özelliklere sahip olan Smart Tv
  • 3D TV: Sağ ve sol gözlerimize farklı resimler sunarak, 2 boyutlu görüntüyü 3 boyutlu hissi ile sunan bir teknolojidir. 3D teknolojisi ile çekilen görüntüler, çift lensli kameralar ya da birbirine dik iki ayrı kamera kullanılarak çekilmektedir. 3D görüntüler ancak 3D gözlükler ile düzgün bir şekilde izlenebilir. 3D görüntüler çıplak gözle birbirine karışmış olarak görülmektedir.  Bu Sebebden dolayı 3d Televizyonlar fazla tercih edilmedi
  • Dahili Uydu Alıcı: Televizyon içerisinde bulunan dahili uydu alıcı sayesinde, uydudan gelen LNB anten kablosu direkt olarak televizyona bağlanabilmektedir. Böylelikte ayrı bir uydu alıcıya ve dolayısıyla televizyon için ayrı, uydu alıcı için ayrı bir kumandaya ihtiyacınız olmaz. Tek bir televizyon kumandası  ile kullana bilirsiniz.

Televizyon izleme alışkanlıgınız varsa , Tv  kuracağınız odanın büyüklüğü televizyon seçiminizde oldukça önemli bir nokta olmaktadir. Örnek vermek gerekirse  ikinci bir televizyon almayı düşünüyorsunuz bu almak istediginz yerde mutfak eger mutfagınız çok büyük degilse çok büyük ekranlı, belki de Smart bir televizyon almanıza  ihtiyacınız olmayacaktır. Bunun yanında eğer yaşadıgınız  binada uydu sistemi varsa, dahili uydu alıcı özelliği olan bir televizyona dahi tercih etmenize gerek olmayabilir. Yüksek özellikli televizyonları değilde, kullanacağınız özellikleri içeren televizyonları tercih etmeniz bütçeniz açısından yararlı olacaktır.

Karar Verdim, Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Alacağınız ürüne karar vererek ürünü mağazaya gitmeden önce detaylı olarak araştırmanız tavsiye edilmektedir. Mağazaya ürünü ve de alternatiflerini araştırmadan gitmeniz; ekranların mağazadaki benzerliği, yazılı özelliklerin karmaşıklığı ya da reyon görevlilerinin karmaşık terimler kullanması sonucunda kafanızın karışmasına yol açabilir.

Televizyonun yanında size Soundbar ve ev sinema sistemleri gibi ürünler satmak isteyebilirler. Mağazaya gitmeden önce neleri satın alacağınıza karar vermelisiniz. Daha sonra kullanmayacağınız ürünleri almanıza gerek yoktur.

GNC Bilgi

GNCBilgi.com'un ilk ve yönetici yazarı olan GNC Bilgi adlı yazar, GNCBilgi.com içerisindeki tüm kategorilerde içerik oluşturmakla beraber tüm site yönetiminden sorumludur.GNCBilgi, birden fazla kategoride doğru, tarafsız ve nesnel bilgiyi son ziyaretçiye ulaştırabilmek için çaba sarf eder. GNCBilgi'nin ilk ve tüm yetkiye sahip olan GNC Bilgi adlı yazarıysa GNCBilgi.com içerisindeki tüm kategorilerde en nesnel, özgün ve doğru bilgiyi aktarmakla görevlidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu